Saturday, June 2, 2007

Tragically Hip

Vratice se opet...

Nakon 40 godina izložba u New Yorku predstavlja umjetnička djela i svjedočanstva iz doba hipijevske kontrakulture i rođenje tog pokreta u ljetu ljubavi (Summer of Love) 1967. godine. Izložba u Muzeju Whitney prikazuje plakate, ploče, fotografije, muziku, novinske članke iz tog perioda. Omoti albuma Grateful Dead, Carlosa Santane i Steve Miller Banda, fotografije Boba Dylana sa Woodstocka 1969. i Janis Joplin u New Yorku 1968.Izložen je i porsche s pokretnim krovom sa psihodeličnim bojama, kojeg je vozila Janis Joplin.Tu se nalazi i slika, do danas jedina poznata, koju je naslikao Jimi Hendrix, predstavljajući dijabolično lice obojeno u žuto, zeleno i narandzasto. Fotografije i filmovi gurua tog vremena, pisca Timothyja Learyja, pjesnika simbola beatnik generacije Allena Ginsberga. Fotografije prikazuju i Micka Jaggera i njegovu tadašnju suprugu Biancu na vjenčanju te gitaristu Rolling Stonesa Keitha Richardsa kako očigledno stavlja nešto u nos u kalifornijskom parku krajem šezdesetih godina.

Ma kakav Zeus...

Za razliku od starogrčke, slavenska mitologija nije ostavila pisane dokumente. Slavenski narodi nisu koristili pismo prije pokrštavanja. Zbog 'nepismenosti' slavenska vjerovanja i mitovi su se nastavili prenositi usmeno i vremenom su nestali u 'magli'.Evo nekih slavenskih mitoloških likova:
Svarog, bog vatre i neba, stvoritelj svega na nebu i zemlji. (grčki ekvivalent su Uran i Hefest),
Morana je boginja smrti i zime (lijepa djevojka crne kose i izuzetno bijele puti vučjih očnjaka i s kandžama na rukama),
Perun, slavenski bog groma i munje (ekvivalent je skandinavski Thor), vrhovno božanstvo slavenskog panteona.
Veles je bog stada, zemaljsko božanstvo vezano za vode i nizine.
Černog je božanstvo koje se odnosi na nesreću, zli bog tame.
Živa je boginja života (na glavi ima ukras koji podsjeća na sunčeve zrake)
Pagod se zvao bog lijepog vremena,
Semenik ili Karasa bio je bog jela i pića,
Pikutik, bog mrtvih,
Davor ili Rugovit, bog rata (sedmoglavo stvorenje)
Lada je bila božica ljepote i raskoši, a ujedno i najljepše žensko biće.
Svibor je bio bog svjetlosti, znanja, plodnosti i ratne pobjede.
Zermagla, boginja zime,
Vesna, boginja mladosti i proljeća.