Friday, June 8, 2007

Tajna bratstva američkih vođa

Od univerzitetskih fraternities, nastalih prvenstveno zbog druženja studenata ili okupljanja ljudi istih vrijednosti, najzanimljivija su ona tajna, ritualna bratstva. Iako većina njih ima rituale pune simbolike i tajne koje samo članovi mogu znati, malo njih je uticajno kao sto je tajno bratstvo ''Skull and Bones'' sa Yale Univerziteta. Poznati i pod imenom ''Bratstvo smrti'' jedno su od najstarijih studentskih društava .Osnovano je prije 175 godina. Pripravnici prolaze niz rituala inspirisanih masonima kako bi postali članovi. Članovi se sastaju u ''grobnici'' svaki četvrtak i nedjelju uveče. Dobivaju nadimak povezan s rimskom mitologijom. Jedan bivši član ''Bonesa''opisao je da, dok su u ''grobnici'', članovi večeraju najfiniju gurmansku hranu s Hitlerovim priborom za jelo. Svi satovi u sjedištu udruzenja idu pet minuta unaprijed kako bi članovi društva imali osjećaj da su ''svijet za sebe'' i barem malo ispred vremena ostalih ''barbara''. Takođe je rekao da ''Bonesi'' njeguju ideale rasne čistoće i pridobivanja moći pod svaku cijenu. Prvi put se saznalo 1985. koje su poznate porodice članovi tog društva, zahvaljujući anonimnom izvoru koji je dao informacije privatnom istražitelju Antonyju Suttonu. On je objavio knjigu ''Američki tajni establishment: Uvod u red Skull and Bones''. Mnoge uticajne osobe bile su članovi društva, a porodice često imaju članove kroz više generacija. Najpoznatiji članovi su pripadnici porodice Bush među kojima su otac i sin George Bush, zatim predsjednički kandidat John Kerry, sudac vrhovnog suda William Howard Taft i mnoge američke poslovne vođe. Kad su Kerry i Bush upitani o pripadnosti ''Bonesima'' odbili su dati bilo kakve detalje o tome. Za vrijeme prvog mandata George W. Bush imenovao je 11 članova ''Bonesa'' u svoju administraciju. Konkurentsko društvo na Yaleu je ''Scroll and Key'' koje je osnovano 1842. Svake godine biraju 15 brucoša koji će postati članovi. Sastaju se kao i ''Bonesi''svaki četvrtak i nedjelju u svojoj ''grobnici''. Nakon svojih noćnih sastanaka okupe se na stepenicama ispred ''grobnice'' i pjevaju po ulicama svoju tradicionalnu pjesmu ''Trubadur''. Prve ženske članice ušle su u društvo 1989. Porezni podaci pokazuju da ''Scroll and Keys'' ima nekoliko miliona dolara veće donacije od rivala ''Skull and Bones''. Takođe, godinama doniraju Yale te dodjeljuju nekoliko univerzitetskih nagrada. Članstvo društva sastoji se od niza poznatih i uticajnih ljudi. Mnogi su bili potpredsjednici, veleposlanici, članovi tajnih službi, te pisci.
''Euclean Society'' na New York Univerzitetu osnovano je 1832. Društvo je rasadnik pisaca i kada se osnivalo, članovi su skupili svoje knjige i svaki dan izdvajali omiljene citate. Često su kao svoj uzor isticali Edgara Allana Poea koji je bio njihov gost i njegovu pjesmu ''Gavran'' koju se povezuje s ovim društvom. Proces primanja u članstvo traje nekoliko mjeseci i ima više nivoa. Ono što se zna o vrijednostima društva jest da je ''progresivno'' i uvijek je podrzavalo polnu jednakost i oslobađanje robova. Njegovi članovi su često koristili internu tajnu simboliku u svojim knjigama i djelima koju ''običan puk'' nije mogao razumjeti.
Jedno od rijetkih društava za koje smatraju da je u rangu onog ''Skulls and Bones'' je bratstvo ''Quill and Dagger'' na Cornell Univerzitetu. Onovano je 1893. i prima u članstvo studente koji pokazuju osobine vođe, častan karatker i predanost nekom cilju. To je jedno od prvih društava na prestižnim fakultetima koje je primilo žene u svoje članstvo. Od 1913. do 1984. ''Qill and Dagger'' ima najmanje jednog člana u američkom Kongresu svake godine. Članovi društva su kasnije bili predsjednikovi savjetnici, osvajači olimpijskih medalja, Pulitzerove nagrade te dva predsjednika Svjetske banke uključujući i Paula Wolfowitza.
Rijetki su slučajevi kad bivši članovi izađu u javnost s nekim podacima, no ono što je sigurno je da članovi tajnih bratstava imaju velik uticaj na američku i svjetsku politiku. Kontakti koje članovi steknu, traju čitav život i nerijetko utiču na najvažnije političke, poslovne i društvene odluke.

The Rhythm Divine

Kratko, ali bitno!

Građani Bosne i Hercegovine od 2008. godine dobiće biometrijske pasose. Savremeni pasosi bi trebalo da pomognu ublažavanju viznog režima za putovanje u zapadne zemlje kojemu su podvrgnuti državljani BiH.

Suze niz ledja...

Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair emotivno su se oprostili na marginama summita G8 u Njemačkoj. "Ovo je naš posljednji susret s njim kao premijerom. Vrlo nostalgičan trenutak za mene. Žao mi je što je do toga došlo, ali tako je to u životu. Idemo dalje", rekao je Bush. Blair će dužnost premijera napustiti 27. juna nakon 10 godina obilježenih snažnim savezništvom s Bushom. Bush i Blair, piše Reuters, imali su neku posebnu 'chemistry' prijateljstva između sebe, često se šaleći i na ozbiljnim sastancima. Prošle je godine na summitu G8 u Rusiji Bush dočekao britanskog premijera sa"Ej, Blair".