Tuesday, June 26, 2007

Kineski proizvodi u B&H - PAZNJA!

Ministarstvo zdravstva BiH zakljucilo je da 20 posto kineskih igračaka i odjeće za bebe je ispod standarda, a kineske paste za zube, rastvori za sociva i šminka opasni po ljudsko zdravlje. Sanitarni inspektori na granici kontrolu vrše prvo na graničnom prelazu, a onda nasumice odaberu nekolicinu proizvoda koji se nakon toga testiraju u laboratorijima. Primarni i sekundarni amin koji se nalazi u odjeći može izazvati rak mokraćnog mjehura ili materice u slučaju da je dugo u kontaktu s kožom. Opasne tvari, osim odjeće, kriju i bočice i igračke. Ništa bolja situacija nije ni sa šminkom. Tako je u olovkama za oči pronađena toksična količina olova, teškog metala koji ozbiljno može narušiti zdravlje, dok su u nekim sjenama kineske proizvodnje pronađeni mikroorganizmi koji mogu izazvati infekcije. Djeca su naročito podložna trovanju olovom koji može izazvati anemiju, probleme s bubrezima, pa čak i oštećenje mozga.

Elisa

From real résumés and cover letters

'I demand a salary commiserate with my extensive experience.'
'I have lurnt Word for Widows, computor operations and spreasheet progroms.'
'I received a plague for Salesperson of the Year.'
'Wholly responsible for two (2) failed financial institutions.'
'Reason for leaving last job: maturity leave.'
'Failed bar exam with relatively high grades.'
'It's best for employers that I not work with people.'
'Let's meet , so you can ' ooh' and ' aah' over my experience.'
'You will want me to be Head Honcho in no time.'
'Am a perfectionist and rarely if if ever forget details.'
'I was working for my mom until she decided to move.'
'Marital status: single. Unmarried. Unengaged. Uninvolved. No commitments.'
'I have an excellent track record, although I am not a horse.'
'I am loyal to my employer at all costs....Please feel free to respond to my résumé on my office voice mail.'
'I have become completely paranoid, trusting completely no one and absolutely nothing. '
'My goal is to be a meteorologist. But since I possess no training n meteorology, I suppose I should try stock brokerage.'

Robot-San

Japanski naucnici su predstavili najnoviji primjerak humanoidnog robota, koji može raditi i po najjačem pljusku i to najzahtjevnije zadatke. Robot "HRP-3 Promet MK-II", koji izgleda kao da je upravo izišao iz japanskog naucno-fantastičnog filma, visok je 1,60 metara i težak 68 kilograma. Može se kretati na uzvisinama i pjeskovitoj površini ili podnositi najjaci pljusak te nastaviti neometano raditi.
Robota, koji se odlikuje visokim postotkom pokretnosti (42 stepena), zajednički su razvile Kawada Industries, Kawasaki Heavy Industries (KHI) i Nacionalni institut za naprednu industrijsku nauku i tehnologiju.Nadaju da će ga oko 2010. prodavati građevinskim kompanijama po cijeni od $130,000. Japan, čije stanovništvo brzo stari, aktivno radi na razvoju čitave vojske robota strahujući od nedostatka radne snage u budućnosti, posebno za poslove koji su visoko rizični.