Thursday, August 2, 2007

Nits

Mamma mia!

Majka je na Siciliji oduzela ključeve stana 61-godišnjem sinu, ukinula mu džeparac i odvela ga na policijsku stanicu jer je kasno došao kuci. Već umorna od sinovljevih nepodopština, umirovljenica iz grada Caltagirone na Siciliji obratila se za pomoć policiji kako bi doveli u red "tog glupana". Sin se opravdavao tvrdeći da majka ne zna kuhati i da mu nije dala dovoljan nedjeljni džeparac. "On me uopste ne poštuje, ne govori mi kuda ide ni kada će se vratiti kući", rekla je majka. "Nikad nije zadovoljan onim što skuham i naprestano se žali. Svega mi je dosta!", dodala je.
Veliki broj Italijana u tridesetim godinama živi u porodicnom domu i koristi blagodati mamine kuhinje, pranja i peglanja, ali slučajevi sinova koji ostaju s majkama u šezdesetim godinama ipak su rjeđi.

Zbogom Antonioni!

Italijanski avangardni reziser Michelangelo Antonioni pokopan je u četvrtak u svom rodnom gradu Ferrari na sjeveru Italije. Smatrali su ga majstorom i čarobnjakom svjetla. Preminuo je u 94. godini. Svjetsku slavu stekao je 60-tih godina filmovima kao što su "Blow Up" i "Zabriskie Point". Nakon moždanog udara 1985. godine, kretao se uz pomoć invalidskih kolica i teško je govorio. Vazni filmovi: L'Avventura, La Notte, Le Amiche, The Passenger, Beyond the Clouds

Kolicaj brze!

Posada ruske podmornice postavila je rusku zastavu na morsko dno Sjevernog pola. Zastava, izrađena od titana i otporna na rđu, postavljena je 4 261 metar ispod morske površine u Sjevernom polarnom moru. Rusija želi proširiti teritorij pod svojom kontrolom na Arktiku sve do Sjevernog pola. Vjeruje se da regija sadrži velike količine nafte i plina. Prema međunarodnom pravu, pet zemalja čiji teritorij dodiruje arktički polarni krug (Rusija, SAD, Kanada, Norveška i Danska) polažu pravo na eksploataciju ekonomske zone 320 kilometara od svojih obala. Međutim Rusija pokušava dokazati da ima pravo na eksploataciju područja sve do Pola. To argumentira činjenicom da je arktičko podmorje dio istog kontinentalnog grebena kao i Sibir. Jedan od ciljeva ekspedicije je i dopuštanje proučavanja morskog dna okeanografima kako bi utvrdili da je Arktičko morsko dno i Sibir zapravo dio istog grebena.
Sovjetske I američke nuklearne podmornice često su putovale ispod polarne kape, ali nijedna do sad nije došla do morskog dna ispod Pola, gdje dubine iznose i do 4 kilometra. Vođe ekspedicije kažu kako im je sad najveća briga da izrone kod iste rupe u ledu gdje su i uronili. Naime ta mala podmornica nije dovoljno jaka da razbije led na Sjevernom polu.
Clanak ovdje.