Thursday, October 18, 2007

Spirit

El Greco

Athens is hosting Exhibition El Greco and His Workshop.Museum visitors will be able to see 45 oil paintings of the great master of 17th ct Spanish art. Domenikos Theotokopoulos (El Greco) works and woks of his students, son Manuel Theotocopouli, Luis Tristan and other unsigned works attributed to his workshop will be presented.

LEGENDE BH & EX-YU SPORTA, Part 17

Malo i one ruznije strane posredno (ili ne) vezano za nas sport:
*U pedesetim - otmica Milosa Milutinovica (Partizan)
*U sezdesetim - otmica Stevana Ostojica (Zveda)-with a little help from UDBA
*U devedesetim - u Banjaluci je u kafiću ranjen olimpijski šampion u boksu (LA 1984) Ante Josipović, koji je napustio Banjaluku tokom rata u B&H, a kada je došao u obilazak prijatelja umalo nije skupo platio.
*Otmica Stefana Živojinovića, sina Lepe Brene i Bobe Živojinovića završila se, naizgled, happy-endom: osmogodišnji Stefan vraćen je roditeljima koji su platili 2.5 miliona maraka, i sutradan spakovali stvari i otišli za Ameriku zauvijek.
*Haris Brkić je prvi sportista sa prostora cijele bivše Yu koji je ubijen od početka raspada nekada zajedničke države. Otac Idriz i majka Rada napustili su Sarajevo 1992 zeleci da njihov sin nastavi kosarkasku karijeru. Haris je dogurao i do kapitena Partizana,a i do reprezentacije, da bi ga ispred Pionira ubili nepoznati pocinioci...
*Ne-politicki su stradali Matija Ljubek (ubio ga je zet zbog svadje u porodici); Rok Petrovic (udavio se kod Korcule); Drazen Petrovic, Dragan Mance (saobracajne nesrece)...