Tuesday, November 13, 2007

XYu - Atomsko Skloniste

Posljednje zelje

MySpace Graphics
*Ljudi sirom svijeta sve cesce zele biti pokopani sa svojim mobilnima. Trend je krenuo iz Juznoafricke Republike, te se brzo prosirio na Irsku, Australiju, USA, i Ganu. Sve je krenulo kao urbani mit, a onda su se neki uistinu odlucili na taj korak. U Juznoj Africi se kao razlog pokapanja s mobilnim najcesce navodila zelja da mrtvac, ukoliko se probudi, uz sebe ima mobilni kako bi odmah mogao uspostaviti vezu sa zivima. U Australiji pokojnik na taj nacin zeli u vjecno pocivaliste otici s predmetom koji dobro ocrtava njegov nacin zivota. Jedna osoba je trazila da bude pokopana s mobilnim i laptopom.
*Kako bi ispunila poslednju zelju svog pokojnog supruga, Ute Miller, medicinska sestra iz Berlina, platila je jednoj americkoj kompaniji $10.930 da organizuje prenos pepela njenog supruga Heinza u svemir. Oko deset grama pepela u svemir leti u kapsuli velicine ruza za usne. Raketa s pepelom lansirana je iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu u januaru 2003. Kapsula izbacena iz rakete, kruzice oko Zemlje pet do sest godina, nakon cega ce se raspasti. Ute Miller dobija video snimak dogadjaja kao potvrdu ispunjenja poslednje zelje pokojnog supruga. "Kada se kapsula raspadne, ne zna se gdje ce pepeo zavrsiti. Mozda stigne do Sunca, ko zna?", rekla je Ute. (2002.)
*Alfred Nobel je cijelog zivota imao fobiju da bi mogao biti ziv sahranjen, zato je nalozio da njegovu smrt ustanove najmanje dva ugledna lijekara, a da zatim bude kremiran. TEKST NOBELOVOG TESTAMENTA:"Ja potpisani Alfred Bernhard Nobel moram ovime,nakon podrobnog razmisljanja, izjaviti svoju posljednju volju u pogledu imovine koju cu moci da ostavim u casu svoje smrti. I to kako slijedi: Sve sto preostaje od moga vlasnistva i sto se moze realizovati da bude raspodjeljeno na sljedeci nacin: Kapital koji ce izvrsioci oporuke u pouzdane obveznice treba da stvori fond od kojega kamate imaju svake godine biti raspodjeljene onima koji su u protekloj godini iskazali najvecu uslugu covjecanstvu. Kamate valja razdijeliti u pet jednakih dijelova koji ce biti doznaceni kako slijedi: Jedan dio dat ce se onome koji je postigao najvece otkrice na podrucju fizike; jedan onome koji je izvrsio najvece hemijsko otkrice odnosno usavrsenje, jedan dio onome koji je postigao najznacajnije otkrice na podrucju fiziologije ili medicine; jedan onome cije je dostignuce na podrucju knjizevnosti bilo najizvrsnije u idealistickom smislu; i jedan dio onome koji je najvise ili najbolje uznastojao za bratimljenje naroda i za ukidanje ili smanjenje stajacih oruzanih snaga kao i za podsticaj i razvitak mirovnih kongresa. Nagrade za fiziku i hemiju dodjeljivace Svedska Akademija Nauke; one za fizioloska i medicinska dostignuca Carolinski institut u Stockholmu (Carolinianum); one za istaknute domete na polju knjizevnosti Svedska Akademija za Knjizevnost. Nagrade za mir dodjeljivat ce odbor od pet clanova koje bira Norveski Parlament (Storthing). Ovaj testament je odsada unaprijed jedini vazeci dokument te ponistava sve moje prethodne oporucene odredbe pretpostavivsi da se koja od njih pojavi nakon moje smrti. Konacno izjavljujem da je moja izricita zelja i volja da se nakon moje smrti otvore moje zile kucavice, a kada to bude ucinjeno i mjerodavni ljekar ustanovi nedvosmisleno znakove da se zivot ugasio, da moje tijelo bude spaljeno u takozvanoj krematorijskoj peci."