Saturday, June 9, 2007

Fakti


1) American Airlines je ustedio $40,000 (1987.) vadeci po jednu maslinu iz svake salate koja je sluzena u prvoj klasi.
2) Glasanje patke ne pravi eho i niko ne zna zbog cega.
3) Naziv Jeep dolazi od jedne americke vojne skracenice"General Purpose" vehicle, G.P.
4) U Pentagonu ima duplo vise wc-a nego sto je potrebno. Kada su ga gradili, zakon je zahtijevao odvojene wc-e za crnce i bijelce.
5) Desnjaci u prosjeku zive 9 godina duze nego ljevaci.
6) Bubasvaba moze zivjeti devet dana bez glave, prije nego sto umre od gladi.
7) Slonovi su jedine zivotinje koje ne mogu skakati (srecom).
8) Komarci imaju zube.
9) Miguel de Cervantes i William Shakespeare koji se smatraju najvecim piscima u svojim zemljama, obojica su umrli 23. aprila1616.
10) U staroj Engleskoj ljudi nisu smjeli upraznjavati seks bez odobrenja kralja.Kada bi par htio imati djecu, morao je zatraziti dozvolu monarha, koji bi im predao plocicu koju su kacili na vrata sobe dok su imali odnose.Na plocici je pisalo: "Fornication Under Consent of the King" (F.U.C.K.). Ovo je i porijeklo rijeci koju ste upravo procitali.
11) Za vrijeme secesijskog rata (odvajanje juznih drzava USA), kada su se trupe vracale u svoje kartele bez gubitaka, pisali su na jednoj velikoj tabli "0 Killed" (nula poginulih). Odatle izraz "O.K." da bi rekli da je sve dobro.

Forever Young

Stradivarijeva violina

Austrijska policija objavila je da je pronašla Stradivarijevu violinu čija je vrijednost procijenjena na gotovo 2,5 miliona eura, a koja je krajem maja bila ukradena iz sefa u stanu bečkoga muzicara Christiana Altenburgera. Violina je pronađena netaknuta pretresom jednoga stana, također u Beču, a uhvaćena su šestorica osumnjičenih Gruzijaca, podnositelja zahtjeva za azilom.Violina, koju je 1680. izradio talijanski majstor Antonio Giacomo Stradivarius (1644-1737) ukradena je provalom u Altenbergerov stan. Istragu je sproveo cak i Interpol.