Friday, July 20, 2007

Stretch...One-Two...

Posljednje zanimljivosti

* Operska kuća La Scala obilježava 30. godisnjicu smrti Marie Callas knjigom, izložbama i cjelodnevnim prikazivanjem filma o njenom životu. Callas, poznata po lirskom sopranu i divljem temperamentu, umrla je u Parizu 1997. u 53. godini.Ona je prvi put nastupila u Scali 1951. sa "I Vespri Siciliani".
* Bryan Ferry je upravo snimio album posvecen Dylanu (Dylanesque) ukljucujuci The Times They Are A-Changin i Positively 4th Street.

Liberty strunk...sauer Kraut

Javier Bardem

Fantasticni spanski glumac Javier Bardem, svjetsku slavu je dozivio u ulozi homoseksualnog kubanskog pjesnika i disidenta Reinaldoa Arenasa u Before Night Falls, i do danas mu niko ne moze reci da se upusta u komercijalne projekte koji mu obezbjedjuju slavu. On često odbija uloge i pazi da se u nekoj tipskoj ne pojavi više puta, a sam ima gotovo kameleonsku sposobnost mentalne i fizičke transformacije. Jedna od ranijih uloga koja mu je osigurala popularnost mu je ona u crnoj komediji Ham, Ham, (1992) gdje se pojavljuje kao seksi frajer. Zatim je saradjivao sa velikim Almodovarom – High Heels(1991) i Live flesh (1997). Za Numbered days(1994) i Mouth to Mouth(1995) dodijeljena mu je najveća španska počast. John Malkovich mu je u svom rediteljskom debiju The Dancer Upstairs ponudio glavno mjesto. Najveće počasti i hvale (venecijanski Grand Prix, Goya i nominacije za najboljeg evropskog glumca), dodijeljene su mu za ulogu u njegovom zadnjem filmu – Mar Adentro (2004). Sada sprema Che za Soderbergha i Killing Pablo za Joe Carnahana.
Obavezno pogledajte Goya`s Ghosts, Perdita Durango, Before Night Falls, Golden Balls, Jamón, jamón (sunka, sunka), Carne trémula (zivo meso) i The Sea Inside.

Incubus

Barbarsko blago

British Museum objavio je detalje o najvažnijem nalazu vikinškog blaga pronađenog u Britaniji od 19 vijeka. Blago je pronađeno blizu mjesta Harrogate u sjevernoj Engleskoj, a sadrži kovanice, ornamente i plemenite metale sakrivene u srebrnoj posudi zakopanoj u olovnom kovčegu. Veličina i kvalitet nalaza je nevjerojatan, što ga čini najbitnijim nalazom ovog tipa u Britaniji u posljednjih 150 godina. Utvrđeno je kako blago iz Harrogatea potice iz Afganistana, Rusije, Irske i kontinentalne Europe, što samo pokazuje uticaj koji su Vikinzi imali do 10. vijeka. Najvrjedniji dio blaga, koje uključuje preko 600 kovanica i rijedak prsten je posrebrena posuda za koju se smatra kako potiče iz današnje Francuske.Muzej smatra kako je blago zakopao bogati Viking tokom nemira koji su vladali kada je anglosaksonski Kralj Athlestan 927. godine napao vikinško kraljevstvo Northumbriju.