Sunday, August 12, 2007

XYu - Partibrejkers

Medjunarodni dokumentarci - Toronto

Međunarodni filmski festival u Torontu 6.-15. septembra ce prikazati, izmedju ostalog:
Algerie, Histoires A Ne Pas Dire (o četvorici muslimanskih Alžiraca koji se prisjećaju svoga rata za nezavisnost i odnose sa jevrejskim i hrišćanskim susjedima).
Body of War (rata se prisjeća i 25-godišnji Tomas Young, kojeg je metak u kicmi zauvijek paralizovao, a ostatak života posvetio je borbi protiv rata u Iraku, u kojem je i bio kobno ranjen. Eddie Vedder iz Pearl Jama je komponovao i originalnu muziku za film).
Man of Cinema: Pierre Rissient (o čovjeku koji je stajao iza kulisa Cannesa čitavih 40 godina).
Trumbo (portret scenarista Daltona Trumba -Spartak, Papillon, koji je bio na crnoj listi, ali se hrabro borio protiv represije. U filmu nastupaju i Donald Sutherland, Michael Douglas i Liam Neeson).
Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts (odsječak iz života i karijere Philipa Glassa, filmskog kompozitora koji je radio s raznim velikanima - pojavljuju se i Ravi Shankar i Woody Allen).
The Dictator Hunter (o aktivisti Human Rights Watcha, koji pokušava sprovesti pravdu za žrtve bivšeg čadskog diktatora, Hissenea Habrea).
Terror’s Advocate (advokat Jacques Verges umjesto trofeja skuplja "ozloglasene" klijente – branio je šefa Gestapa u Lyonu Klausa Barbieja, te Saddama Husseina i Slobodana Miloševića).
Encounters at the End of the World (o Antarktiku i njegovim sirovim prirodnim ljepotama).
Festival otvara kanadska drama Fugitive Pieces, sa Radetom Serbedzijom u glavnoj ulozi (glumi grckog arheologa Athosa koji spasava zivot djecaka vodeci ga u novu domovinu...)