Thursday, June 14, 2007

Focus

Movie quotes

I've got a good mind to join a club and beat you over the head with it. - Groucho Marx (Duck Soup)
All I've ever wanted was an honest week's pay for an honest day's work. - Steve Martin (Bilko)
Hey, don't knock masturbation. It's sex with someone I love. - Woody Allen (Annie Hall)
Roses are red, violets are blue, I'm a schizophrenic and so am I. - Bill Murray (What about Bob)
You might be a cunning linguist, but I am a master debater. - Mike Myers (Austin Powers: Goldmember)
You know what the trouble about real life is? There's no danger music - Jim Carrey
It's 106 miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses. - Dan Aykroyd (The Blues Brothers)
You might have seen a housefly, maybe even a superfly, but I bet you ain't never seen a donkey fly! - Eddie Murphy (Shrek)

Konfliktne vrijednosti

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se zalaže za kvote koje će odrediti koliko imigranata može ući u zemlju te koje obrazovanje i zanimanje moraju imati, a uveo je i stroge mjere prema njima (selekcija, praćenje i sl. ). Njegov otac je kao mađarski imigrant došao u Francusku. Pál Sárközy de Nagy-Bócsa dobio je francusko državljanstvo nakon sto je dugo imao status ''osobe bez državljanstva''. Sarkozyjeva žena Cécilia Ciganer-Albeniz je iz špansko-jevrejske porodice i nema francuskih predaka. Sarkozy je nekoliko puta u svojim govorima isticao kako djecu ne bi trebalo odgajati u strogo republikanskom duhu niti odvajati religiju i državu. Njegova majka Andree Mallah je Jevrejka koja je prešla na katoličanstvo.
Dick Cheney, američki potpredsjednik, želi ustavom zabraniti bilo kakve istopolne zajednice, a ima kćer lezbejku. Mary je u dugogodišnjoj vezi sa svojom partnericom i nedavno su dobile dijete. Otac i kći imaju izvrstan odnos, kako poslovni tako i privatni.
Pripadnik hrvatske ekstremne desnice Mladen Schwartz u jednoj osobi objedinjuje Jevreja i nacistu. On porice holokaust i tvrdi da u Drugom svjetskom ratu nije ubijeno 6 miliona Jevreja već ''samo'' njih 300,000. Schwartz nosi dužnost predsjednika Jevrejskog odbora za slobodnu Hrvatsku i predsjednika stranke Hrvatske nove desnice.