Monday, June 18, 2007

XYu - Cesarica

Mysterious language of science

"IT HAS LONG BEEN KNOWN"... I didn't look up the original reference.
"A DEFINITE TREND IS EVIDENT"... These data are practically meaningless.
"WHILE IT HAS NOT BEEN POSSIBLE TO PROVIDE DEFINITE ANSWERS TO THE QUESTIONS"... An unsuccessful experiment, but I still hope to get it published.
"THREE OF THE SAMPLES WERE CHOSEN FOR DETAILED STUDY"... The other results didn't make any sense.
"TYPICAL RESULTS ARE SHOWN"... This is the prettiest graph.
"THESE RESULTS WILL BE IN A SUBSEQUENT REPORT"... I might get around to this sometime, if pushed/funded.
"IN MY EXPERIENCE"... Once
"IN CASE AFTER CASE"... Twice
"IN A SERIES OF CASES"... Thrice
"IT IS BELIEVED THAT"... I think.
"IT IS GENERALLY BELIEVED THAT"... A couple of others think so, too.
"IT MIGHT BE ARGUED THAT" ... I have such a good answer for this objection that I now raise it. [Thanks to Brendan Keefe.]
"CORRECT WITHIN AN ORDER OF MAGNITUDE"... Wrong.
"ACCORD1NG TO STATISTICAL ANALYSIS"... Rumour has it.
"A STATISTICALLY-ORIENTED PROJECTION OF THE SIGNIFICANCE OF THESE FINDINGS"... A wild guess.
"A CAREFUL ANALYSIS OF OBTAINABLE DATA"... Three pages of notes were obliterated when I knocked over a glass of beer.
"IT IS CLEAR THAT MUCH ADDITIONAL WORK WILL BE REQUIRED BEFORE A COMPLETE UNDERSTANDING OF THIS PHENOMENON OCCURS"... I don't understand it
"AFTER ADDITIONAL STUDY BY MY COLLEAGUES"... They don't understand it either.
"THANKS ARE DUE TO JOE BLOGGS FOR ASSISTANCE WITH THE EXPERIMENT AND TO CINDY ADAMS FOR VALUABLE DISCUSSIONS"... Mr. Bloggs did the work and Ms. Adams explained to me what it meant.
"A HIGHLY SIGNIFICANT AREA FOR EXPLORATORY STUDY"... A totally useless topic selected by my committee.
"IT IS HOPED THAT THIS WILL STIMULATE FURTHER WORK IN THIS FIELD" ... This paper isn't very good, but neither are any others on this miserable subject. [Thanks to Brendan Keefe.]
"IT IS HOPED THAT THIS STUDY WILL STIMULATE FURTHER 1NVESTIGATION IN THIS FIELD"... I quit.

Jos jedan smak svijeta

Isaac Newton je predvidio je da će se kraj svijeta dogoditi 2060. godine,a podatak se bazira na rukopisima slavnoga fizičara koji su u nedjelju predstavljeni na Jevrejskom Fakultetu u Jeruzalemu.
Newtonove zabilješke prvi su put prikazane u javnosti od 1969., u sklopu izložbe organizovane pod nazivom "Newtonove tajne".U pismu iz 1704. Isaac Newton, engleski fizičar i astronom, zaljubljenik u teologiju i alkemiju, jedan je dio posvetio proracunu kraja svijeta na temelju biblijskog fragmenta iz knjige Danijelove.
U posjedu knjižare Fakulteta nalazi se još niz rukopisa slavnog znanstvenika, puno poznatijeg po racionalnim otkrićima (teorija zemljine gravitacije).

Komunizam i renesansa

Daniel Ortega je treći latinoamerički socijalistički predsjednik koji je u manje od dvije nedjelje posjetio Fidela Castra tokom njegova oporavka. Castro se nedavno susreo i s venezuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom i bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom.Tema sastanka s Ortegom bila je uglavnom podrška nikaragvanskim naporima da unaprijede energetsku mrežu, ali i globalno otopljenje.Kuba, Venezuela, Bolivija i Nikaragva sklopile su savezništvo nazvano Bolivarska alternativa za Amerike (ALBA). Njihova organizacija protivi se američkoj vanjskoj politici u regiji.Savezništvo je nazvano prema borcu za nezavisnost iz 19.vijeka Simonu Bolivaru.
Tvrdi se da se zdravstveno stanje 80-godišnjeg Castra znatno poboljšalo tokom posljednjih par mjeseci. Njegova bolest i lokacija su državna tajna.

Emily Haines

Protesti Indijanaca

Kanadske vlasti pokušavaju ušutkati glasove za prava urođenika na zemlju. Sve ide prema tome da će 29.juna biti protesti sirom zemlje. Slušajući Shawna Branta, taj bi dan mogao biti i nešto drugo: opsti dan akcije za prava kanadskih urođenika.Nakon što je grupa Mohawk Indijanaca iz rezervata Tyendinaga nedavno blokirala željezničku prugu između Kingstona i Toronta, Brant se predao policiji Ontarija. Brandt je postao simbol nove ratobornosti koja se širi urođeničkim zajednicama u Kanadi. On kaze - kako vrijeme prolazi, zemlja nestaje. Šume se sijeku, planine smanjuju, predgrađa se šire. Pregovori samo pridonose stvarnom gubitku zemlje. Kamenolom u zaljevu Quinte nalazi se na zemlji koju Mohawk Indijanci nikada nisu ustupili, to je činjenica koju je priznala i federalna vlada. Jedino je pitanje kakvu će kompenzaciju uzeti za lopovluk. Problem se pojavio zato što su za vrijeme dok su dvije strane razgovarale, kamioni odvozili 10,000 pošiljaka novo iskopanog šljunka iz kamenoloma svake godine – procijenjeno je da su ukupno odvezli oko 100,000 tona. Dok su pregovarali o zemlji, zemlja je nestajala. Dok stručnjaci razgovaraju zemlja se odvozi, a dovozi se toksičan otpad.Konačna uvreda stigla je kada je federalna vlast predložila budžet sa gotovo ničim novim što bi popravilo siromaštvo Prvih Naroda. To je potaknulo vođu Skupštine Prvih Naroda, Phila Fontainea, da za 29. juna sazove nacionalni dan akcije. Iako Fontaine ne poziva na blokade, mnogi prvi narodi ih već planiraju sirom zemlje, razgovarajući o koordiniranom ciljanju na ključne infrastrukture, od željeznice do cesta. Ideja je ista kao opsti štrajk, objašnjava Brant s osmijehom.
Taj dan će urođenici djelovati, a mi ostali kukati o zakašnjelim vozovima i saobracajnim zastojima.

Priznanje Berberu

Slikar Mersad Berber proglašen je počasnim članom Ruske akademije umjetnosti. Ceremonija primanja u članstvo Akademije održana je prije par dana u Moskvi u okviru svečanosti obilježavanja 250. godišnjice osnivanja te akademije.Sama proslava godisnjice uvrštena je u 63 svečana datuma u čijem obilježavanju ucestvuje i UNESCO.

Podrska Feralu

Gradjani Medveščaka su organizovali potpisivanje peticije kojom izražavaju svoju podrsku poznatom političkom i kulturnom tjedniku Feral Tribune.
Feral Tribune je morao zaustaviti izlaženje zbog finansijskih dugova. U gotovo 15 godina izlaženja pokazao se kao primjer nezavisnog novinarstva za što su dobili mnoge međunarodne nagrade.
Građani mogu uplatiti svoj novac na žiroračun Feral Tribune i tako pomoći smanjenju pola miliona duga.