Tuesday, July 17, 2007

Love

Knjiga: Istorija CIA

Nova knjiga novinara New York Timesa, dobitnika Pulitzerove nagrade Tima Weinera "Nasljeđe pepela: istorija CIA-e", osvrće se na 60 godina postojanja najpoznatije američke obavještajne agencije s posebnim naglaskom na njene početke. U Legacy of Ashes, Weiner piše kako je Centralna obavještajna agencija (CIA), usprkos strašnim promašajima, 60 godina uspijevala sačuvati zavidan ugled zataskavajuci svoje velike greške. Misija je bila da upoznati svijet, a kada u tome nije uspjela, počela ga je mijenjati. "Njezini neuspjesi", rekao je pri kraju mandata predsjednik Dwight Eisenhower, "dali su nam nasljeđe pepela". Knjiga se temelji na više od 50,000 dokumenata iz različitih razdoblja. Većina građe potiče iz CIA arhiva, razgovora sa stotinama bivših clanova te agencije, te intervjuima sa 10 bivših direktora. Jedan od osnivaca, Frank Wisner, praktički je izmislio tajne operacije početkom Hladnog rata. "Franka Wisnera nije zanimala špijunaža, što je bila temeljna uloga CIA-e. Njega su zanimale tajne akcije, stvaranje kraljeva i njihovo rušenje, mijenjanje svijeta umjesto njegova razumijevanja. I to je US donijelo mnogo problema". Jedan od najpoznatijih direktora CIA-e bio je Allen Dulles. On je svojim šarmom osvajao američke političare i novinare koji su potom gradili ugled CIA-e kao djelotvorne i kompetentne organizacije. "Allen Dulles zapravo nije htio imati tajnu vladinu agenciju, on je vjerovao u dostojanstven publicitet, jer je želio stvoriti i uglancati javni imidž za CIA-u, kako bi mogla preživjeti svoje djetinjstvo i mladost. Tako da bi mogla, kad odraste, postati ugledan i moćan dio američke vlade. Inače, s omalovažavanjem se odnosio prema obavještajnim analizama i procjenama". To je i danas ista organizacija. Prošla je kroz tri generacije agenata, menedžera i analitičara. Pola nove generacije došla je na dužnost nakon terorističkih napada 11. septembra, i imaju čelništvo čija se stajališta katkada razilaze sa stajalištima predsjednika SAD. Još od Zaliva svinja CIA je ekstremno osjetljiva na predsjedničke zapovijedi i kontrolu. Oni su predsjednikova tajna vojska i pripadaju Bijeloj kući. Međutim, baš su predsjednici zloupotrebljavali, pogrešno shvaćali i na pogrešan način koristili CIA-u. A to ju je često dovodilo do problema, jer predsjednici tradicionalno ne preuzimaju na sebe krivicu. Knjiga je izdata prošle nedjelje, i to pet sedmica prije najavljenog datuma, zbog velikog zanimanja za temu knjige koje su u javnosti inicirali aktuelni politički događaji.

Real Notes Sent to Milkmen

*Dear milkman I've just had a baby, please leave another one.
*Please leave an extra pint of paralysed milk.
*Cancel one pint after the day after today.
*Please cancel milk. I have nothing coming into the house but two sons on the dole.
*Sorry not to have paid your bill before, but my wife had a baby and I've been carrying it around in my pocket for weeks.
*Sorry about yesterday's note. I didn't mean one egg and a dozen pints, but the other way round.
*Please knock. My TV's broken down and I missed last night's Coronation Street. If you saw it, will you tell me what happened over a cup of tea.
*Milk is needed for the baby. Father is unable to supply it.
*My back door is open. Please put milk in fridge, get money out of cup in drawer and leave change on kitchen table in pence, because we want to play bingo tonight.
*Please leave no milk today. When I say today, I mean tomorrow, for I wrote this note yesterday.
*No milk. Please do not leave milk at No. 14 either as he is dead until further notice.